The “Greening” of the Dana Building

This $25 million renovation project, completed in 2004, gave SEAS faculty and students an opportunity to demonstrate sustainable building practices to the community. Incorporating sound environmental principles and innovative technologies, the Dana Building now serves as a comfortable home for the school and a model for other forward-looking building projects.

The motivation to transform the building wasn’t only prompted by concerns about maintenance issues and systems that needed energy-efficient upgrades. SEAS also needed more office and classroom space. At the same time, there was a desire to preserve the building’s historic structure and avoid expanding its footprint.

The solution to this problem was to build upward and inward. A fourth floor was added to the building and the interior courtyard, enclosed. The new construction added about 20,000 square feet to the building, increasing usable space by 20%.